HDPE / HMPE
HDPE / HMPE is de afkorting voor hard polyetheen / hoog moleculair polyetheen. Vroeger werd dit kunststof polyethyleen genoemd. Polyetheen is intussen de meest gebruikte kunststof en is in verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar.
Bovendien is polyetheen in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Het verschil tussen deze kwaliteiten is het aantal macromoleculen per eenheid. Zo kennen we ten eerste de 250 (laag moleculair polyetheen P250) kwaliteit. Ten tweede de 500 (hoog moleculair polyetheen P500) kwaliteit. En ten derde de 1000 (ultra hoog moleculair polyetheen P1000/werkstoff S) kwaliteit.
Eigenschappen van HDPE / HMPE
Een grotere dichtheid moleculen per eenheid betekent een betere sterkte, hardheid en slijtageweerstand. Polyetheen heeft een lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor het materiaal beschikt over goede glij eigenschappen. Ook neemt het materiaal niet/nauwelijks vocht op en stoot het vuil af. Bovendien is polyetheen reuk- en smaakloos en is het ook uitstekend bestand tegen chemicaliën. Daardoor is polyetheen veilig in het gebruik met levensmiddelen (gecertificeerd). Daarnaast is polyetheen eenvoudig te verspanen. Bij Dijko Plastics zagen, draaien, boren, buigen, frezen wij de PE materialen tot elk gewenst product.
HDPE / HMPE toepassingen
Polyetheen (met name de groene werkstoff S) is door zijn specifieke eigenschappen zeer geschikt voor onderdelen in de machine- en apparatenbouw. Bijvoorbeeld is het materiaal geschikt als geleiders, slijtstrippen en / of opvulblokken. Polyetheen beschikt over een voedsel veilig certificaat en wordt daardoor veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Denk hierbij aan de snijplanken in de horeca en de vlees- en visindustrie.
Extra
Daarnaast is polyetheen uitstekend te recyclen. Door de structuur van het materiaal kan het worden omgesmolten. Dat betekent dat deze grondstof weer opnieuw kan worden gebruikt. De gerecyclede, iets gespikkelde HMPE plaat wordt ook wel HMPE regeneraat genoemd. Dit materiaal heeft echter geen voedsel veilig certificaat. Stel dat u HMPE buiten wilt gebruiken dan adviseren wij om zwart HMPE te nemen. HMPE naturel heeft in tegenstelling tot zwart HMPE een geringe UV-bestendigheid*.
*UV-bestendig: De term “UV-bestendig” evenals “UV-werend” zorgt voor veel verwarring. Met de term UV bestendig of UV-werend wordt bedoeld dat het materiaal zelf niet of nauwelijks verkleurd onder invloed van (zon)licht. Dit betekent dat deze term dus niets te maken heeft met zonwering.
Deskundig & vrijblijvend advies
Wij staan u graag te woord.